Impact Történetek

Momentum Projekt 

 

A Momentum projekt egy 24 hónapos program volt, amelyet az Európai Unió Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapja (AMIF) finanszírozott, és amely öt uniós országban – Görögországban, Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában és Magyarországon – a helyi érdekeltekkel partnerségben valósult meg 2022 januárjától 2023 decemberéig. A program a társadalmi-gazdasági integráció folyamatában lévő migráns és menekült nők előtt álló akadályok csökkentésére összpontosított.

Erősítő utazások: Migráns nők lendületet kapnak Magyarországon

Miközben az élet bonyolult szövevényében navigálunk, vannak pillanatok, amikor a bizonytalanság és a lehetőségek kereszteződésében találjuk magunkat. A magyarországi migráns nők számára ez az út gyakran tele van kihívásokkal, a nyelvi akadályoktól kezdve a kulturális különbségekig. Mégis, e kihívások közepette mélységes rugalmasság és elszántság rejlik.


Ismerje meg Sara*-t, egy bátor nőt, aki a terhesség megpróbáltatásai között navigál egy idegen országban. “Terhes vagyok. Még nehezebb az orvosokkal, meg mindennel” – osztja meg velünk, hangját érzelmek keveredése árnyalja. “Az agyam egyszerűen nem tud most új dolgokat megtanulni.” Sara számára a kilátás, hogy egy új országban fog szülni, félelemmel és bizonytalansággal is jár. “Nem tudom, mikor érkezik ide a családom” – vallja be – “vagy hogy a baba születése előtt vagy után”. Az akadályok ellenére Sara szilárdan kitart amellett, hogy minden akadályt kegyelemmel és erővel győz le.


Aztán ott van Maria*, aki a nyelv és a kapcsolat bonyolultságával küzd új otthonában. “Így egy kicsit nehezebb, mert nem sok embert ismerek Magyarországon” – gondolkodik el. “Próbálok kommunikálni a magyarokkal, de azt hiszem, a nyelvi akadály az, ami megakadályozza, hogy barátok legyünk”. A kihívások ellenére Maria lélekjelenléte rendíthetetlen, hiszen igyekszik áthidalni a kultúrák közötti szakadékot, és értelmes kapcsolatokat kialakítani fogadott hazájában.


És ki tudná elfelejteni Fatimát*, akit az önmegismerés és identitáskeresés útja az önvizsgálat és a növekedés útjára vezetett. “Néha úgy érzem, hogy nem tartozom sehova” – osztja meg a sebezhetőségtől áradó hangján. “De ez a személyes utazásomról szól önmagammal.” Fatima számára a társadalmi elvárások levetkőzése és valódi énjének felvállalása átalakító élmény volt, amely továbbra is formálja az életről és a hovatartozásról alkotott nézeteit.


Ez csak néhány a történetek közül, amelyek az Impact Hub Budapest falai között hangzanak el, ahol a migráns nők megtalálják a lendületüket és visszanyerik erejüket. A Lendület projekt, az Európai Unió Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapja által finanszírozott 24 hónapos program révén ezek a nők megkapják azt a támogatást és forrásokat, amelyekre szükségük van ahhoz, hogy boldogulni tudjanak új hazájukban.


A szakképzéstől az oktatási lehetőségekig a Momentum megnyitja az utat a migráns nők előtt, hogy szebb jövőt építsenek maguk és családjuk számára. A helyi érdekeltek közötti együttműködés előmozdításával és a nőknek a sikerhez szükséges eszközökkel való felruházásával a Momentum olyan változásokat hoz létre, amelyek messze túlmutatnak egy tanterem vagy műhely határain.


Miközben tehát a magyarországi migráns nők rugalmasságát és kitartását ünnepeljük, ismerjük fel a közösség és az együttműködés átalakító erejét is. Együtt olyan jövőt építhetünk, ahol minden nőnek lehetősége van arra, hogy teljes mértékben kibontakoztassa a benne rejlő lehetőségeket, függetlenül a hátterétől vagy a körülményeitől.


További inspiráló stroie-ket talál a Momentummal a weboldalunkon!


*Figyelem: A neveket megváltoztattuk az egyének magánéletének védelme érdekében.

Impact in your inbox!

Sign up and get informed about our community events, incredible opportunities and inspiring updates!

* indicates required

Impact Hub Budapest will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing. Please let us know if you would like to hear from us.

You can change your mind at any time by clicking the unsubscribe link in the footer of any email you receive from us, or by contacting us at budapest@impacthub.net. We will treat your information with respect. For more information about our privacy practices please visit our website. By clicking below, you agree that we may process your information in accordance with these terms.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices.

Intuit Mailchimp

Impact in your inbox!

Sign up for our free global membership perks, incredible opportunities and monthly inspiring updates!