#IMPACTFULSTORIES: Kalmár Anna / AdniJóga
- budapest

Kalmár Anna – ADNIJÓGA

 

Kalmár Anna az AdniJóga egyik alapítója és az Impact Hubban is tart jógaórákat. Az AdniJóga vállalkozás célja, hogy elérhetővé tegye a jóga mentális és fizikai előnyeit (ellazít, és újratölti a lelket és a testet is) azoknak is, akinek erre nem lenne lehetősége, valamint cél a társadalmi hatás is. Társadalmi szervezetekkel együtt segítenek az állami gondozásban élő gyerekeknek, kiszolgáltatott helyzetben élő nőknek, menekülteknek, fogyatékkal élőknek, és további perifériára szorult csoportoknak, hogy ingyen jóga órához jussanak. Anna az Incorpora Magyarország program és az Impact Hub Budapest segítségével fejleszti vállalkozását.

 

– Hogyan kerültél kapcsolatba az Incorpora Projekttel?

Az Impact Hub Budapesten keresztül. Az irodában hallottam a képzésről.

 

– Hogyan kerültél kapcsolatba az Impact Hub Budapesttel?

Amikor 2018 elején visszaköltöztem Budapestre, egy közös barátom összekötött engem az Impact Hub Budapest egyik alapítójával. Egy rövid megbeszélésre érkeztem az Impact Hub irodába, és azonnal behúzott a hely, ott ragadtam, magával ragadott a tér, a légkör, és az ott dolgozó emberek. Úgy éreztem, mintha Berlinben, vagy Londonban vagy a akár világ bármely nyüzsgő és modern pontján lennék. Az sem utolsó, hogy az általam nagyon szeretett Budapest szívében vagyok. Nagyon örülök, hogy most a közösség tagja vagyok.

 

– Milyen vállalkozói képzésen voltál?

Egyéni mentoráláson voltam főleg, valamint az Incorpora vállalkozásfejlesztési képzésén.

 

– Miben volt hasznos, miben segített neked a vállalkozásfejlesztési képzés?

Csiszolni az üzleti tervemen.

 

– Mikor kezdted a vállalkozásod?

Az AdniJóga 1,5 éve indult.

 

– Honnan az ötlet?

Akkor fogalmazódott meg bennem , hogy életre hívom az AdniJógát Budapesten, amikor egy kis görög szigeten Chios-on voltam egy menekülttáborban, önkéntesként. Itt tartottam életem első jóga óráját a táborban élő menekült nők csoportjának (életreszóló kaland volt). És látván, hogy milyen nagyszerű mentálhigiénés eszköz is a jóga és a gyakorlással járó tudatosság számukra nagyon jó, elkezdtem azon gondolkodni, hogy ezt hogyan lehetne Budapesten is megvalósítani. Mindenképpen úgy akartam elkezdeni, hogy ez egy önfenntartó társadalmi vállalkozás legyen. Ingyenes jóga órát kínálunk azoknak a csoportoknak, akik egyébként nem lennének képesek jógát gyakorolni, és óriási traumakon mentek keresztül, és mindezt kisebb és nagyobb cégeknál tartott irodai jógaórák oktatásával finanszírozzuk. Az AdniJóga 1,5 éve indult, és ma hetente több mint 50 sebezhető embert érünk el ingyenes jógaórákkal, amelyeket öt vállalat támogat.

 

– Mesélj egy picit a vállalkozásodról, mutasd be nekünk pár mondatban, honnan indultál, és hova tartasz, mik a terveid?

Az előző kérdésre adott válaszomban tulajdonképpen a lényeget el is meséltem az AdniJógáról. Ezt mindenképpen folytatom. A jelenlegi célom a társadalmi hatás növelése. Személy szerint úgy látom, hogy ez egy ok arra, hogy reggel felébredjek és várjam a napom. Mostanában egyre többet foglalkoztat az a kérdés, hogy vajon elegendő-e a társadalmi hatás, amit kiváltunk, vagy inkább a társadalmi változásnak kellene a célnak lennie? Hozhat-e a szociális vállalkozás értelmes és tartós változást? Tehát a célkitűzéseken túl ez most egy elméleti dilemma is bennem.

És árnyalódik is a kép, mert eredetileg mesterszakon végzett történész vagyok, de ritkán van időm arra, hogy továbbfejlesszem ezt a tudásom. Az elmúlt években a társadalmi innováció és a társadalmi vállalkozások iránt érdeklődtem leginkább. Lenyűgö, hogy olyan alternatív módszerek után kutathatok, melyekkel a minket körülvevő társadalmi problémákra és közvetlen kihívásokra megoldást adhatunk. Nemrég kezdtem diplomázni a Cambridge-i Egyetemen ezen a területen, hogy tovább fokozzam az ezirányú érdeklődésem (és néha frusztrációm), és nagyon élvezem!

 

– Ezelőtt volt e már más vállalkozásod?

Nem.

 

– Miért pont a jóga? 

Egyetemi hallgatóként kezdtem el a jóga gyakorlását, hogy megnyugtassam az állandóan cikázó és nyugtalan gondolataimat. Az elmúlt nagyjából 6 évben nagy szerepet játszott a mentális egészségem szempontjából a jóga, és szélesítette véleményem az élet sok más területén is. Egyre inkább elfogadom magam és mások véleményét, jobban koncentrálok, és ez még türelmesebbé tett engem. Bár e tekintetben még sok tennivaló van.

 

– Hogyan érinti a vállalkozásod a COVID-19 járvány?

Soha nem gondoltuk volna, hogy online fogunk jógaórákat tartani. Aztán március közepén, mikor elkezdett leállni az élet és vele a mi óráink is, először arra gondoltunk, hogy kivárjuk ezt az időszakot, aztán majd újra elindítjuk a jótékony és a céges jógákat is. Végül egy üzleti támogatónk keresett meg azzal a kéréssel, hogy Zoom-on keresztül tartsunk órát nekik. Azóta profi online jógaoktatók lettünk, 10-ből 6 jótékony csoportunkat elérjünk online heti rendszerességgel és a céges partnereink száma magasabbra nőtt, mint a járvány előtt.

 

– Milyen változtatásokra kényszerített rá a vírushelyzet?

Minden tevékenységünket át kellett helyeznünk az online térbe, ami nagy változás (és először sokk) volt az operatív csapatunknak és az oktatói közösségnek is. Mostanra viszont a lehetőségeket is látjuk ebben a helyzetben, hiszen vannak olyan jótékony óráink, amelyeken jóval többen tudnak részt venni így, hogy otthonról is be lehet kapcsolódni.

 

– Mi a véleményed a VeddElőre kezdeményezésről?

Mi is részt veszünk a VeddElőre kezdeményezésben társadalmi vállalkozásként, így tőlünk is lehet előre jógaórát venni. Fontosnak gondoljuk, hogy összefogással támogassuk a kedvenc vállalkozásainkat a most kialakult nehéz helyzetben. Résztvevőként hálával tartozunk a szervezőknek és mindenkinek, aki vásárol a https://www.incorpora-halozat.com/veddelore-n keresztül.